Innlegg: Havvindnæringen har ikke tid til kabelstrid
Regjeringens interne uenighet om hybridkabler setter norsk havvindutbygging i fare.
De skyhøye strømprisene som har veltet over oss i vinter, er et viktig varsko: Vi må øke kraftproduksjonen i Norge. Vi som representerer norsk havvindindustri opplever en bred politisk støtte til en ny grønn storsatsing på havbasert kraft. De siste ukene har vi likevel sett at den politiske vinden blåser i feil retning.
La oss være helt krystallklare: Uten hybridkabler blir ikke utbyggingen av havvind i Norge lønnsom.
Premisset om at vi vil få dyrere strøm til norske forbrukere dersom vi leverer til andre land, er ikke riktig. Tvert imot vil eksportinntektene gjøre utbyggingen mer lønnsom, bedre balansen mellom tilbud og etterspørsel og skape flere arbeidsplasser lokalt i Norge.
Dette burde være musikk i Senterpartiets ører.
De neste månedene skal regjeringen dele ut områdene på havvindfeltet Sørlige Nordsjø II. Budskapet fra de aktuelle utbyggerne er unisont: Kun hybridprosjekter vil være lønnsomme, altså at havvindparkene er koblet til flere markeder i tillegg til fastlandet.
Selskapene sa dette tydelig i høringsvarene regjeringen fikk i konsesjonsprosessen i fjor. Det er åpnet for en kapasitet på tre gigawatt (GW) på feltet, hvilket tilsvarer strøm til 650.000 husstander årlig. Vindparken vil bestå av kun bunnfaste havvindturbiner.
Heldigvis holder Arbeiderpartiet, med olje- og energiministeren i spissen, døren åpen til hybridkabel fra den planlagte utbygging av havvindfeltet Sørlige Nordsjø II. Vår bekymring er likevel at havvindutbyggingen kan bli et uheldig offer for en unødvendig politisk strid. Det skaper en usikkerhet for norske bransjeaktører – selskaper som står klare til å sette fart på et industrieventyr som Norge sårt trenger.
Norge har i dag en globalt ledende posisjon på flytende havvind. Det er åpnet for en storstilt utbygging av flytende turbiner på feltet Utsira Nord i Nordsjøen, og det blir dermed verdens første fullskala flytende vindpark. Denne vindparken skal kobles til land kun i Norge og skal forsyne norske forbrukere.
Dersom Utsira-utbyggingen også blir forsinket på grunn av uklarheter rundt kabler, står vi i fare for å miste vår solide internasjonale posisjon.
Kraftprisene er altså en påminnelse om at produksjonen av grønn strøm i Norge må øke. Lønnsomhet er en åpenbar drivkraft, i tillegg til miljøgevinsten. Det grønne skiftet innebærer elektrifisering, både for industrien og for norske husholdninger. Vi håper derfor at regjeringspartiene blir enige om retningen videre, slik at vi sikrer forutsigbarhet.
Norge har ikke tid til omkamper og splid om havvind.